Slide background

Η χλωριδα της Σητείας

Η χλωρίδα

Χλωρίδα είναι ο γενικός όρος που χαρακτηρίζει το σύνολο των φυτών τα οποία φύονται στη γη.

Ο όρος χλωρίδα μπορεί να έχει και πιο περιορισμένη σημασία: να αναφέρεται στο σύνολο των φυτών που αυτοφύονται σε μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή ή σε ένα ορισμένο γεωμορφολογικό περιβάλλον. Μπορεί ακόμα να αφορά μία ορισμένη περίοδος του έτους ή ακόμα ορισμένες γεωλογικές περιόδους.

Ο όρος μικροχλωρίδα (microflora), χαρακτηρίζει είτε τη χλωρίδα ενός μικροβιότοπου, είτε οποιοδήποτε μικροσκοπικό φυτό που δεν είναι ορατό με γυμνό οφθαλμό.

Ευρετηριο Χλωριδας

Η χλωρίδα της Σητείας

Η Σητεία έχει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες στην Ελλάδα σε σχέση πάντα με την έκτασή της και παρουσιάζει ιδιαίτερο χλωριδικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε εκατοντάδες είδη φυτών που φιλοξενεί υπάρχουν πολλά ενδημικά που θα τα συναντήσουμε σ’ ολόκληρη την Κρήτη, ενδημικά Κρήτης και Κάσου, καθώς και μοναδικά είδη, γνωστά μόνο από το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το σύνολο της περιοχής ανήκει στην Μεσογειακή Ζώνη Βλάστησης με κυρίαρχες τη φρυγανική. Οι εναλλαγές στην βλάστηση είναι μικρές με κάποιες λίγες εξαιρέσεις σε περιοχές όπως στο Φοινικόδασος του Βάι και γύρω από αυτό καθώς και σε κάποια φαράγγια με έντονη παρουσία νερού, τουλάχιστον κατά τους χειμερινούς μήνες (φαράγγι Ζάκρου, Ξηρόκαμπου, Χοχλακιών). Σημαντική, όσον αφορά στη διαμόρφωση της χλωρίδας, είναι και η ύπαρξη μεγάλων εκτάσεων ελαιόδεντρων, αμπελώνων και άλλων δενδρωδών καλλιεργειών.

Η χλωρίδα στην Κρήτη

Η θέση, η ποικιλία υψομέτρου και έκτασης και το κλίμα της Κρήτης, έχουν ευλογήσει αυτό το νησί με μια θαυμάσια ποικιλομορφία λουλουδιών και φυτών. Το νησί είναι πλούσιο σε καστανιές, βαλανιδιές, κυπαρίσσια, φοίνικες, κέδρους και αναρίθμητες ελιές (το ελαιόλαδο είναι το βασικό προϊόν του εδάφους).

Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 140 διαφορετικά είδη φυτών και άγρια χόρτα τα οποία είναι ενδημικά που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Η κρητική χλωρίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βότανα και φαρμακευτικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι και λάβδανο. Υπάρχει επίσης μια καταπληκτική ποικιλία λουλουδιών στην Κρήτη, όπως τουλίπες, κυκλάμινα, ορχιδέες, κλπ. Λόγω του κλίματος και της έκτασης του εδάφους η περίοδος άνθησης διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες (από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο).

Τι απειλεί την χλωρίδα

Η ελληνική χλωρίδα, εκτός από τις διάφορες απειλές που δέχεται, έχει και προβλήματα πληρότητας της γνώσης μας γι αυτήν τα οποία συνοψίζονται παρακάτω:

  • Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένη η πλήρης Ελληνική Χλωρίδα. Το 10τομο έργο FLORA HELLENICA που πρόκειται να καλύψει αυτό το κενό για διάφορους λόγους καθυστερεί σημαντικά. 2 μόνο τόμοι έχουν εκδοθεί, ο πρώτος το 1997 και ο δεύτερος το 2002.
  • Δεν υπάρχει  πλήρης “κόκκινος κατάλογος” (Red Data Book) σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN)
  • Δεν υπάρχει ενιαία εθνική, έστω προκαταρκτική, αξιολόγηση σπάνιων και απειλούμενων φυτών, ούτε και γνωρίζουμε ποιες είναι οι απειλές που δέχονται.
  • Δεν υπάρχει ο πλήρης κατάλογος των ενδημικών φυτών της Ελλάδας
  • Οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποσπασματικές και με ελλείψεις πληρότητας.
  • Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σύμφωνα με παραδοχή του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ.Στ.Δήμα δεν διαθέτει επίσημο μητρώο των σπάνιων και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών

Eco News

Τα τελευταία χρόνια, ο βοτανικός και καθηγητής εφαρμογών του ΤΕΙ κ. Ζαχαρίας  Κυπριωτάκης ανακάλυψε 4 νέα είδη για την επιστήμη άγνωστα στον άνθρωπο. Πρόκειται για τα: Alliumplatakissi, που βρέθηκε στο Ποντικονήσι, Scilla talosi, που βρέθηκε στη Ντία, Bellevasia sitiaca, που βρέθηκε στη Σητεία, όπου επίσης βρέθηκε και το Limonium cornarum.

Οπλούτος της κρητικής χλωρίδας αποδίδεται στη γεωγραφική της θέση, στη γεωλογική της ιστορία και στην ποικιλία των μικροκλιματικών συνθηκών. Επίσης ο πολυσχιδής διαμελισμός της σε βουνά, φαράγγια, νησίδες κτλ. Δημιουργεί μια ποικιλία βιότοπων με ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος NATURA 2000, σε ένα σύνολο 109 τύπων οικοτόπων όλης της Ελλάδας στην Κρήτη καταγράφηκαν 55. Ο πλούτος της χλωρίδας της Κρήτης γίνεται περισσότερο αντιληπτός αν λάβουμε υπόψιν μας ότι σε μια έκταση 8306 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αντιπροσωπεύει το 6% περίπου της συνολικής έκτασης του ελληνικού χώρου, απαντά το 28% περίπου του συνόλου των γνωστών ειδών της ελληνικής χλωρίδας.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien